
mai
12
Fresh la Klipa: desenăm și colorăm cu Tombow
Dacă desenezi, colorezi, ilustrezi ori te interesează caligrafia modernă, ai ajuns unde trebuie. Recent am mărit la Klipa colecția de markere de specialitate cu Dual Brush-urile ABT de la Tombow. Niște minunății!
Așa că am adus la un loc toate informațiile relevante despre brush pen-urile Tombow și le-am presărat desigur și cu aplicații utile, exemple și tutoriale pentru creativii începători și intermediari. Hai să-ți povestim:
Câteva date tehnice, mai întâi
Dual Brush Pen-urile Tombow sunt produse în Japonia, țară cu tradiție serioasă când vine vorba de instrumente de calitate dedicate scrisului, caligrafiei și ilustrației.
Sursa foto: @tombowusa – Instragram
Markerele au 2 capete: unul cu vârf subțire, pentru linii precise și fine, altul cu vârf gros, din fibră flexibilă, tip „pensulă”, pentru tușe mai groase.
– culorile sunt pe bază de apă, astfel că pot fi amestecate ușor între ele, prin tehnica acuarelei;
– cariocile nu au miros și sunt non-toxice, sigure și pentru utilizarea de către copii;
– ai 95 de nuanțe vibrante din care să alegi. Pe site-ul oficial Tombow găsești o sugestivă „roată a culorilor”;
– celor 95 de culori li se adaugă și blenderul incolor, o cariocă-suport cu care poți amesteca nuanțele pentru a crea diverse efecte artistice de degradé sau fade out.
La ce poți folosi cariocile Tombow?
• Caligrafie
Cum sigur ți-ai dat seama și din clipurile introductive de mai sus, brush-urile Tombow sunt foarte folosite în practica scrisului caligrafic.
Dacă ești începător, câteva carioci Tombow sunt un start foarte bun pentru a începe să exersezi: ai precizie, flexibilitate, culori vii și rezistente. Mai ai nevoie și de un pic de răbdare, pasiune + exercițiu susținut și rezultatele se văd repede!
Cheia în caligrafia modernă (fără peniță) este presiunea pe care o aplici asupra vârfului cariocii.
– pentru a obține o linie subțire, atingi hârtia ușor, în sens ascendent;
– pentru a obține o line groasă, aplici presiune constantă pe vârf, trasând în sens descendent.
Exersezi alternarea celor două tipuri de linii desenând bucle, în formă „l” mic, amintindu-ți să apeși când cobori și să atingi ușor când urci.
Avem o fișă de lucru cu exerciții de bază – o descarci de pe blogul nostru, o printezi și încerci!
Sursa foto: @bydawnnicole – Instagram
La ce te ajută caligrafia? Păi, așa poți scrie cele mai frumoase scrisori, felicitări și invitații, poți realiza postere și chiar semne de carte. Mai poți integra caligrafia modernă și în ilustrație.
Vezi în video-ul de mai jos tehnica de bază în caligrafia cu brush pen-urile Tombow.
(Pe YouTube și Instagram vei găsi o mulțime de tutoriale și tips de la artiști din toată lumea care folosesc Tombow. Alte exemple: 1, 2, 3)
În acest articol găsești 3 tehnici pe care le poți aplica în caligrafia cu Tombow.
Iată și câteva rezultate:
Sursa foto: @alissecourter – Instagram
Sursa foto: kwernerdesign.com
• Scrapbooking
Tot plecând de la caligrafie, poți să te joci cu brush pen-urile pentru a-ți personaliza agendele și caietele sau pentru a completa jurnalul scrapbook preferat.
A, și poți crea orare și organizatoare creative, care să facă planificarea temelor și a task-urilor mai plăcută.
Sugestie: poți transforma un simplu notebook cu coperți craft într-o agendă unică. Trasezi rubrici și tabele colorate adecvate nevoilor tale, scrii caligrafic pe copertă, marchezi secțiuni despărțitoare prin pagini cu desene. 🙂
Sursa photo: christina77star.net
Sursa foto: obaoba.com.br
Sursa foto: @bujo_czechgirl – Instagram
• Colorat
Ține brush pen-urile Tombow pe aproape dacă îți plac cărțile de colorat și te relaxezi decorând mandale și flori. La desenele cu multe detalii, te vei baza pe vârful subțire, în timp ce în zonele mai mari poți să folosești capătul gros și chiar să amesteci culorile. Să știi că vârful tip pensulă se curăță singur, adică nu trebuie să te îngijorezi dacă observi că a căpătat o altă nuanță decât cea originală după ce ai colorat.
Și încă un aspect: asigură-te că hârtia pe care colorezi nu este foarte subțire, având în vedere că aceste brush pen-uri sunt pe bază de apă.
Sursa foto: natalierebeccadesign.com
Sursa foto: bwdesignstudio.blogspot.ro
Iată în acest video cum poți duce coloratul după șablon la alt nivel, aplicând tehnica acuarelei cu brush-urile Tombow:
• Ilustrație
Iar dacă nu-ți place să lucrezi pe șablon sau pur și simplu ești pasionat de ilustrație, poți să creezi în voie.
Point tip-ul (vârful subțire) te ajută să trasezi contururi precise, iar brush-ul, să creezi pete de culoare.
Sursa foto: @flourishandpearl – Instragram
Sursa photo: christina77star.net
Cum poți amesteca nuanțele pentru a crea lumini, umbre și degradé-uri:
– pe o suprafață lucioasă din plastic trasezi câteva tușe de culoare și le amesteci cu brush-ul de blendare despre care îți vorbeam la începutul articolului; apoi începi să desenezi cu noua nuanță obținută;
– pe aceeași suprafață de plastic, trasezi o tușă cu o nuanță mai închisă și apoi amesteci cu o cariocă într-o nuanță mai deschisă. Când vei începe să desenezi, vei observa efectul de tranziție între nuanțele alese;
– desenezi pe hârtie și apoi omogenizezi culorile cu o pensulă umezită. Astfel poți să ilustrezi în tehnica acuarelei fără paleta clasică cu pastile colorate.
Sursa foto: kileyinkentucky.com
Sunt o mulțime de tehnici și trucuri de a desena cu dual brush-urile Tombow, așa că poți crea combinații infinite de caligrafie și ilustrații! 🙂
Îți mai lăsăm câteva imagini care să te inspire.
Tehnica confetti – sursa foto: kileyinkentucky.com
Sursa foto: @handwritten_everything – Instagram
Pentru și mai multă inspirație, te sfătuim să urmărești canalul oficial de Instagram tombowusa . Și, bineînteles, să stai cu ochii și pe pagina noastră de Facebook, căci vom posta cu siguranță experimentele noastre cu aceste brush-uri deosebite.
Spor și idei colorate!
Cu drag,
Klipa