
apr.
01
Tutorial Decorațiuni de Paște
E clar că la Klipa ne plac mult plicurile de toate mărimile și culorile, dar ne-am gândit până acum că le putem transforma în animăluțe vesele cu care să decorăm masa de Paște? Nu prea 🙂 Rezultatele au fost surprinzătoare și credem că o să vă placă și vouă.
Aveți nevoie de doar câteva materiale și două ore libere.
Nivelul de dificultate e redus, astfel că puteți transforma proiectul într-o „misiune specială” de familie, coordonată chiar de cei mici.
Decorațiunile la care vom lucra în continuare pot fi așezate în coșulețul cu ouă vopsite, în vaza cu lalele și narcise, înfipte pe platourile cu bunătăți sau așezate simplu, în pahare transparente ori vaze colorate.
Și de ce nu, pot fi folosite și ca props/mascote pentru jocurile copiilor: „echipa puișorilor veseli”, „grupul iepurașilor năzdrăvani” ș.a.
În tutorial îți vom arăta cum să confecționezi 4 modele diferite de animăluțe. Plecând de la acestea, poți să te joci cu formele și culorile și să improvizezi!
De ce materiale ai nevoie pentru confecționarea decorațiunilor:
– carton colorat și decorat;
– plicuri mici;
– lipici;
– bureței dublu-adezivi;
– bețe pentru frigărui;
– perforatoare;
– ochi mobili;
– șnur colorat;
– foarfece.
Cum procedezi?
– Iepurașul din plic –
Pasul 1
Pentru început, vom trasa urechiușele. E foarte simplu să le desenezi cu mâna liberă pe carton colorat sau alb (după preferință). Nu te preocupa de perfecțiunea liniilor 🙂
După ce ai desenat conturul, decupează urechile cu un foarfece.
Pune puțin lipici la baza lor și lipește-le pe spatele plicului (pe zona netedă. Fața iepurașului va fi realizată pe zona mobilă, de deschidere a plicului).
Dacă dorești, le poți colora puțin cu ajutorul unei carioci.
Pasul 2
E rândul năsucului. Perforează o inimioară colorată, aplică puțin lipici și lipește-o apoi pe marginea zonei de deschidere.
Pasul 3
Iepurașul are nevoie de niște mustăți serioase. Le obții simplu, franjurând cu foarfecele câteva (4 – 6) fâșii de carton negru.
Lipești câte 2-3 fâșii de o parte și de alta a năsucului.
Pasul 4
Sistemul de prindere e foarte ușor de confecționat. Perforezi un cerc din carton și apoi pui puțin lipici (uniform, cu pensonul).
Așezi bățul pe spatele plicului și apoi aplici cercul, presând până se fixează.
Adaugă iepurașului o pereche de ochi în formă de cerc, decupați din carton alb și marcați cu negru, pe care îi vei prinde cu bureței dublu-adezivi. Și gata!
– Oița pufoasă –
Pasul 1
Îți recomandăm să folosești perforatorul multiflower – sunflower. Perforează de 7 – 8 ori pentru a obține mai multe floricele de mărimi diferite.
Pasul 2
Pe acestea le vei lipi una câte una pe fața netedă a plicului, pentru a crea un efect cât mai realist de blăniță. 🙂
Pasul 3
Cu un perforator oval, decupezi capul oiței.
Două jumătăți de inimioară vor forma urechile, pe care le prinzi cu lipici de lateralele capului.
Atașezi doi ochi mobili cu puțin lipici.
După ce ai terminat, prinde capul oiței de marginea mobilă a plicului cu doi bureței dublu-adezivi, pentru un efect tridimensional.
Pasul 4
Ar fi cazul să-i facem și niște „piciorușe”, parcă. Taie două bucățele de șnur colorat și lipește-le pe interiorul laturii mobile a plicului.
Decupează cu perforatorul 4 inimioare mici. Le vei lipi câte două la capătul liber al șnurului, așa cum observi în imagini. Sistemul de prindere îl vei realiza la fel ca la iepuraș.
Gata și oița!
– Puiul ochios –
Pasul 1
Prima oară confecționăm ciocul. Perforează o inimioară de mărime medie. Ulterior, taie prima treime de sus.
O vei lipi cu un burețel dublu-adeziv pe marginea mobilă a plicului.
Pasul 2
Puiul prinde imediat contur când capătă ochi. Ochii îi realizăm din două cercuri perforate din carton alb și două buline mici, negre. Bulinele le poți obține ușor cu un perforator clasic, pentru îndosariere. Pe acestea din urmă le lipești pe cercurile albe.
Ochii îi vei prinde de corp cu ajutorul burețeilor dublu-adezivi.
Pasul 3
Lucrăm la „penaj” acum. Ai nevoie doar de două inimioare galbene realizate cu perforatorul, pe care le lipești de o parte și de alta a plicului.
Pasul 4
Creasta o realizezi și mai simplu. Pur și simplu perforezi o floare de culoare roșie și o lipești pe partea netedă a plicului, lăsând să se vadă doar jumătate din ea.
Acum e cazul să adaugi și „bărbia”. O obții dintr-o inimioară mică, lipită în spatele ciocului.
Pasul 5
La final, realizezi sistemul de prindere, tot cu ajutorul unui băț de frigăruie și a unui cerc din carton.
– Iepurașul drăgălaș –
Aici vom renunța la plic și vom experimenta altă tehnică, fixând bățul în interior.
Pasul 1
Începe prin a-ți pregăti părțile componente. Vei avea nevoie de două cercuri ondulate mari, două mai mici, o formă ovală din carton decorat (burtica) și de urechiușe, pe care le confecționezi așa cum ai văzut deja: trasezi și decupezi.
Pasul 2
Începe prin a lipi ovalul decorat pe un cerc dantelat mare.
Aplică lipici pe spatele cercului, așează bățul și apoi suprapune celălalt cerc mare. Presează pe margini pentru fixare.
Pasul 3
Ne ocupăm de urechi. Din aceeași culoare de carton colorat, decupăm două urechiușe mai mari, pe care vom lipi perechea mai mică, din carton decorat.
După ce le-ai ansamblat, aplică lipici la baza lor și lipește-le de unul dintre cercurile dantelate mici.
Pasul 4
Lipește capul de corp cu lipici sau cu bureței dublu-adezivi. Apoi, vei lipi celălalt cerc dantelat mic pe spate, așa cum ai făcut și la pasul 2, cu cercurile ce formează corpul.
Pasul 5
Dă-i expresivitate iepurașului „aranjându-i” o pereche de ochi mobili curioși și un năsuc realizat dintr-o inimioară.
Facem ultimele retușuri 🙂 Aranjăm urechiușele și îi legăm iepurașului o fundiță realizată din șnur colorat.
Gașca veselă e gată să cucerească teritoriile cu pască și cozonaci!
Sperăm să vă inspire și să treceți la treabă – noi ne-am amuzat pe cinste la atelier!
Îndrăzniți să adăugați note personale – poate niște urechi mai strâmbe, un nas colorat ciudat sau mustăți ondulate pentru iepurași… 🙂
Sărbători frumoase și multă inspirație!
Cu drag,
Klipa