Imi este greu să îmi adun gândurile despre Klipa, mai ales să vorbesc, pentru ca sunt multe de spus, prea multe de ordonat și de sortat astfel încat să ajungă la voi esentialul. Dar când apare persoana potrivită și întrebările cheie, se deschid portițele care trebuie, poate prea multe :). Acea persoană potrivită de care vă spun este Georgiana Asiminii, o persoană foarte caldă, pozitivă, pasionată de crafting, o clienta și participantă la atelierele Klipa, dornică să descopere tehnici noi de lucru cu hârtia. Vă invit să citiți mai jos articolul scris de Georgiana, blogger la penpowder.ro, în urma interviului pe care l-am avum cu ea.
Articolul îl puteți citi în versiunea originală aici: KLIPA CREATIV POZITIV – Omul, locul și povestea
Există în Iași un loc unde grijile se pun pe hold, soarele strălucește chiar și când afară plouă, iar hârtia colorată e materialul din care e făcută fericirea.
Nu știu la ce vă gândeați voi exact, dar eu vorbesc despre papetăria creativă Klipa. Dacă nu i-ați făcut o vizită acum (pe lângă faptul că nu știți ce ați pierdut), vă invit să căutați căsuța cu porți albe și pom-poms în fereastră, pe Stradela Silvestru, nr. 1 sau îi vizitați pe www.plicuricolorate.ro.
Klipa este un proiect pe care îl admir de ceva timp. Pentru unicitatea sa în Iași, pentru selecția superbă de produse, pentru ludicul care se simte de la primul contact, pentru căldura cu care ești întâmpinat, pentru starea pe care o capeți cercetând rafturile cu hârtie. Pentru curajul de a investi în migală, proiecte DIY, creativitate.
Și bineînțeles, pentru linia generală de comunicare – simplă, curată, autentică. Ca atunci când faci lucrurile din pasiune organică 🙂
Pentru că îmi doream de mult să aflu câte ceva „din bucătărie”, am stat de vorbă cu Elena Ignia, managerul creativ Klipa.
Elena a fost extrem de deschisă și amabilă să-mi răspundă la întrebări. Am vorbit despre business, design, pasiune, planuri de viitor. Am descoperit o simplitate fermecătoare a omului care face lucrurile cu placere simț de răspundere, curiozitate, dorința de a explora în tihnă și de a rămâne cu picioarele pe pământ (dar cu capul în nori).
Georgiana: Elena, cum a apărut și cum a escaladat pasiunea ta pentru hârtie, pentru crafting?
Elena: De mică mi-a plăcut să intru în librării. Dacă întâlneam vreo librărie în drumul meu, era imposibil să nu o vizitez și să nu stau acolo măcar jumătate de oră. Îmi cumpăram mereu câte ceva ceva: o foaie, un penson, un pix, orice, nu conta.
Apoi, am avut o prietenă de corespondență, pe când eram în gimnaziu. Ea locuia în SUA. Primeam de la ea scrisori în plicuri colorate, scrise cu glitter, cu timbre variate, frumoase. Eram înnebunită. De unde găsesc și eu lucruri de felul ăsta, ca să îi scriu înapoi? Vânam prin librării lucruri frumoase, improvizam, nu erau foarte multe resurse la îndemână.
Am descoperit apoi un magazin în Iași care avea cartoane mai deosebite – cred că eram prin liceu și îmi cumpăram destul de des de acolo. Lucram acasă, faceam felicitări, cărți de vizită…
G: Și cum ai făcut primul pas de la hobby, la afacere?
E: Mi-am dorit să văd cum e să fac lucrurile în felul meu. Acest prim pas nu e simplu, pentru că
mi-a trebuit mult curaj, dar am avut persoana potrivită lângă mine care m-a susținut și am pornit la drum cu mai multă încredere. Desprinderea de un job care îți oferă o sigurantă profesională și financiară e partea cea mai grea. Însă lucrurile au evoluat treptat, am testat întâi piața, am văzut în ce direcție e deschiderea și am plecat înspre acolo. Klipa este o pasiune care s-a dezvoltat ușor, treptat, am avut rabdare.
G: Și pentru că ai adus vorba de ateliere… spune-mi puțin despre ele, despre ce ți-ai propus de la bun început.
E: Organizăm atelierele de 3 ani. Primele tentative au fost ceva mai stângace – și nu pentru că nu ne-am organizat bine, dar nu exista încă acea deschidere pentru a veni la ateliere și a lucra. Poate și pentru că noi ne adresăm cu atelierele adulților, iar activitățile creative din timpul liber sunt in marea lor majoritate adresate copiilor. Dar ușor, ușor, lucrurile s-au schimbat. Oamenii au văzut că e un moment relaxant, că nu trebuie să ai experință în lucru cu hârtia și nu e nevoie să te stresezi; doar să vii să lucrezi, apoi nu mai vrei să pleci!
Andra (trainerul creativ Klipa) se descurcă de minune să explice, să fie prezentă și să imprime starea aceea de lucru.
G: Și de calm. Mie mi se pare extrem de important aspectul ăsta!
E: Da, e important să ai spațiu de exprimare. Să poți să te pierzi în ceea să lucrezi, să te detașezi de cotidian, pentru că tocmai lucrurile mici ne fac fericiți. Țin mult ca atelierele să aibă o anumită atmosferă. Deși nu putem controla totul, căutăm acea liniște de care vorbeai și tu…
G: Dincolo de ateliere, cum arată activitatea Klipa de zi cu zi?
E: Activitatea noastră este mult mai diversă – nu se rezumă doar la ateliere sau la magazinul fizic. Însă aceste două elemente ne ajută mult – sunt imaginea noastră . Prin ele ne prezentăm vizual și ne expunem produsele într-un mod creativ.
Baza activității, însă, o reprezintă site-ul. Avem livrări în toată țara și o listă mare de colaboratori care revând produsele noastre prin diverse metode: ca atare sau ca materie primă pentru invitații de nuntă, de exemplu. Există desigur și partea de creație, pe care o „exploatăm” în principal pentru a arăta cum se lucrează cu materialele noastre.atelier klipa
G: Lucrați în mod curent comenzi de decorațiuni?
E: Sunt perioade și perioade. Acum, de exemplu e sezonul nunților și sunt mai căutate anumite produse în mod special, cum are fi plicurile colorate sau hârtia de mătase. Partea de vânzare, de comunicare cu clientul (de care Petronela se ocupă de minune) ne preocupă mult și tocmai de aceea încercăm să limităm comenzile de decorațiuni. Ne face placere să le lucrăm, dar sunt consumatoare de timp și răpesc din timpul dedicate dezvoltării de produs și prezentării acestuia.
Piața de decorațiuni e vastă – pentru a ne dezvolta în această zonă am avea nevoie de o echipă mult mai mare și s-ar schimba tipul de business.
Or planurile noastre se îndreaptă spre noi concepte. Vrem să arătăm ce se poate face cu materialele, să mărim gama de produse. Dorim să încurajăm clienții să facă ei înșiși lucruri frumoase cu materialele de la Klipa. Noi le arătăm cu drag cum se face, îi putem îndruma către tutoriale, dacă doresc…
Încercăm să rămânem pe direcția noastră. Nu e ușor. mereu apar ispite, dar când știi care îți este scopul, reușești până la urmă.
G: Spune-mi mai multe despre planurile tale de dezvoltare.
E: În perioda următoare, vrem să ne dezvoltăm și să ne specializăm pe kituri care să includă toate materialele pregătite și un tutorial practic în imagini. Cumperi kitul și poți lucra acasă.
Tocmai pentru că știm bine că sunt persoane pasionate de crafting care nu au mult timp la dispoziție.
În ansamblu, încercăm să ne specializăm, să facem lucruri puține și bune. Testăm foarte mult. Uite, de exemplu în cazul atelierelor. Le îmbunătățim de la o ediție la alta, încercăm să le diversificăm, să nu plictisească participanții.
G: Ai în vedere extinderea?
E: Destul de recent am avut câteva propuneri să deschid un magazin și în București… Avem inclusiv clienți care ne scriu că ar dori un magazin și în București. Dar mi se pare un pas mult prea mare în acest moment.
Nu știu dacă sunt dispusă să transform Klipa în altceva. Îmi place așa cum este, e mai intim, mai personal. Dacă începem să mărim proiectul, se va pierde nuanța, amprenta care ne definește.
Pentru mine partea de creație, de explorare, de elaborare de concepte e deosebit de importantă. Am o listă întreagă de idei care așteaptă să fie lucrate…
Sunt multe aspecte administrative care care ocupă timp. Aspecte primare, constante, ce mă solicită și încerc cât pot să echilibrez partea administrativă și cea creativă. Aici Petronela (specialistul Klipa în comunicare clienți) a început să îmi ofere suport și este în pregătiri pentru preluarea unor noi responsabilități și delegarea altora. Deci ne mărim echipa. 🙂
G: Mai ai timp să te joci? Mai experimentezi cu materialele?
E: Da. Și aș vrea din ce în ce mai mult să fac asta. Desenez și îmi place foarte mult ilustrația. Intenționez să dezvolt câteva produse decorative bazate pe ilustrațiile mele.
Nu îți spun cum era la mine acasă înainte să deschidem magazinul. Era plin de proiecte de-ale mele, de decorațiuni. Acum am mai renunțat la ele, nu mai am atâtea flori prin casă… (râde).
Și la magazin se adună multe lucrușoare și periodic trebuie să le strângem – o parte le dăruim.
G: Ai un proiect preferat? Dintre cele pe care le-ai făcut la Klipa?
E: E greu de spus. Cred că dacă nu aș fi făcut totul cu mare drag, nu s-ar fi întâmplat.
Atelierele cred că sunt proiectul meu preferat. Am avut norocul să găsesc persoana potrivită pentru a le dezvolta – pe Andra. Sunt mulțumită, cred că și-au atins maximul și aș vrea să le continuăm.
G: Dar dacă ar fi să vorbim strict de un produs? Dacă acum te-ai așeza la masa de lucru să creezi ceva, ce ai face?
E: Hmm, florile îmi plac foarte mult. Floarea mea preferată în acest moment este ranunculus. Dar tot timpul simt nevoia să experimentez, nu mă atașez de idei, lucruri.
G: Magazinul crește organic? Ce eforturi de promvoare faceți?
E: Da, mizăm pe o creștere firească. Avem pagina de Facebook, aparițiile pe diverse bloguri, site-ul și blogul nostru. Blog pe care vrem să îl creștem. Ne gândim ca după ateliere să postăm tutoriale pe blog pentru cei care nu au reușit să ajungă – clienți din țară, de exemplu.
Ne hrănim din pasiunea pentru hârtie și din admirația, din feedback-ul pe care îl primim.
Clienții vorbesc, iar noi contăm mult pe asta. Încercăm să înțelegem problemele clienților noști și daca nu îi putem ajuta, le oferim alternative.
Eu cred că lucrurile se aliniază pe drumul tău și de asta nu le forțez. Dacă ceva nu se întâmplă cum vrei, e clar că exista niște motive. Nici să renunți foarte usor nu e o soluție, dar când faci un lucru bine, pur și simplu știi. 🙂
Mulțumesc, Elena!
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. SettingsAccept
Privacy & Cookies Policy
Confidențialitate
Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă ajuta să aveți parte de o experiență de navigare îmbunătățită. Din aceste cookie-uri, cele clasificate ca fiind necesare sunt stocate în browser-ul dvs., deoarece sunt esențiale pentru funcționarea corectă a site-ului. De asemenea, folosim cookie-uri de la terți care ne ajută să analizăm și să înțelegem cum utilizați acest site web. Acestea vor fi stocate în browser numai cu acordul dvs. De asemenea, aveți opțiunea de a renunța la aceste cookie-uri. Dar renunțarea la unele dintre acestea poate avea un efect negativ asupra experienței dvs. de navigare.
Cookie-urile de bază sunt absolut esențiale pentru ca site-ul să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-urile care asigură funcționalitățile de bază și caracteristicile de securitate ale site-ului web. Acestea nu stochează informații personale.
Orice cookie-uri care nu sunt neapărat necesare pentru ca site-ul să funcționeze și sunt folosite în mod specific pentru colectarea datelor personale ale utilizatorilor prin intermediul analizelor, a anunțurilor și a altor conținuturi încorporate sunt denumite cookie-uri inutile. Consimțământul utilizatorilor înainte de a rula aceste cookie-uri pe site-ul dvs. este obligatoriu.